26. 04. 2021

Za hemoroidy se netřeba stydět, třeba je léčit

 

Onemocnění, které jednou za život postihne až 70 % dospělé populace se vzhledem k prevalenci případů řadí mezi novodobé civilizační choroby. Diskomfort a komplikace, které jsou způsobeny hemoroidy, mají výrazný vliv na celkovou kvalitu života 75 % žen a 25 % mužů.

 

Svědění, krvácení, otok, bolest a potíže při vyprazdňování jsou typickými příznaky hemoroidů – onemocnění, které takříkajíc „nezůstává jen za dveřmi“ toalety. Ovlivňuje množství běžných denních činností i cestování či používání toalet jinde než v domácnosti pacienta.

 

Dědictví nebo výsledek životního stylu?

Hemoroidy jsou dědičné, ale ovlivňuje je i sedavý způsob života, kouření, nedostatek tekutin, nesprávná strava bohatá na cukr, dráždivá jídla, pití alkoholu nebo kofeinových nápojů. Dlouhé sezení na toaletě či ochablé svalstvo pánevního dna jsou také předpoklady pro vznik tohoto onemocnění. Jedním z prvních signálů, při kterém pacienti zpozorní, je krvácení při vyprazdňování.

 

MUDr. Jozef Dinka říká, že se pacienti často obávají vyšetření rekta a návštěvu odborníka zbytečně odkládají. „Pacienty obvykle vystraší až krev na toaletním papíru, která se u laické veřejnosti nejčastěji spojuje s rakovinou tlustého střeva. V případě, že se k otokům, svědění a problémům s vyprazdňováním přidruží i tento příznak, návštěva lékaře je nutná. Včasná a správná diagnostika pomáhá pacientům předcházet infekci či trhlinám v postižené oblasti.“

 

V České republice je obvyklým medicínským postupem léčba formou miniinvazivních zákroků laserem, kryodestrukcí, fotokoagulací nebo invazivních operačních zákroků vyžadujících rekonvalescenci.

 

V zahraničí se k léčbě využívá aplikace botulotoxinu kvůli jeho myorelaxačním účinkům. Takto ošetřený konečník se lépe a rychleji hojí a minimalizují se problémy při vyprazdňování. Na tomto principu fungují i některé volně prodejné preparáty ve formě čípků a krému, které se vyrábějí na Slovensku. Zdravotní pomůcka pro domácí použití sloužící ke zmírnění příznaků, léčbu a prevenci návratu hemoroidů, je dostupnou alternativou botulotoxinu.

 

Neinvazivní peptidy s účinkem botoxu

Unikátní kombinace biotechnologických peptidů a kyseliny hyaluronové spolu s hojivými a zklidňujícími výtažky z dubové kůry, jírovce maďalu, měsíčku lékařského, heřmánku pravého a aloe vera je novinkou, díky které pacienti trpící hemoroidy konečně pocítí úlevu. Prémiové neinvazivní řešení na český trh přináší společnost Herb-Pharma AG. Unikátní volně prodejné čípky a krém Hemorrelax na domácí použití je možné koupit v každé dobré lékárně a opět se tak vrátit k aktivnímu životnímu stylu.