15.04.2021

Do Česka přichází unikátní neinvazivní řešení choulostivého zdravotního problému

 

Hemoroidy jsou onemocněním, které jednou za život postihne až 70 % dospělé populace. Vzhledem k prevalenci případů se řadí mezi novodobé civilizační choroby. Hemoroidy mají výrazný vliv na celkovou kvalitu života 75 % žen a 25 % mužů. Novinkou na našem trhu je produkt vyráběný na Slovensku podle švýcarské receptury. Je inovativní neinvazivní formou řešení, jehož účinky jsou srovnatelné s léčbou botoxem využívanou zejména v západních zemích.

 

Příznaky provázející hemoroidy bohužel nezůstávají jen za dveřmi toalety. Výraznou měrou ovlivňují každodenní život pacientů. Podle MUDr. Josefa Dinky by většina z nich měla navštívit lékaře dříve: „Mezi první příznaky onemocnění patří pálení, svědění a otok v oblasti konečníku. Příčinou pozdní diagnostiky a léčby je tabu, které doprovází toto onemocnění, a také obavy z vyšetření konečníku.“

 

Rizikové skupiny

Hemoroidy po dovršení 50. roku života trpí podle MUDr. Josefa Dinky více než 60 % Čechů. „Vliv na rozvoj a zhoršování onemocnění má dědičnost, ale i sedavý životní styl, nezdravá strava s nedostatkem vlákniny, alkohol, kofein a kouření.“

 

Stav trávicí soustavy a konečníku ovlivňuje dlouhé sezení na toaletě, chronické problémy s vyprazdňováním tvrdé stolice, ale i ochablé svaly pánevního dna související s těhotenstvím nebo hormonálními změnami.

 

Varovným signálem, který nejčastěji přivádí lidi do ambulance praktického lékaře, je krvácení po vyprazdňování. Pacienti jsou ochotni překonat své obavy z vyšetření rekta až v případě, že se zaleknou vážnější diagnózy – rakoviny tlustého střeva, jejíž symptomem je také přítomnost krve ve stolici“, dodává MUDr. Dinka.

 

Pokrokový způsob léčby přichází i k nám

V České republice je obvyklým medicínským postupem léčba hemoroidů formou miniinvazivních nebo invazivních operačních zákroků vyžadujících rekonvalescenci. Na západě je běžnější aplikace botulotoxinu do postižených míst, která se díky svým myorelaxačním schopnostem osvědčila jako prostředek k léčbě hemoroidů a obtíží postihujících oblast konečníku.

 

Na podobném principu působí i některé volně prodejné přípravky pro léčbu onemocnění a zmírnění symptomů. Účinkem botulotoxinových injekcí populárních zejména v USA se inspirovala švýcarská společnost Herb-Pharma AG s pobočkou v slovenských Ludinciach: „Naším cílem bylo sestavit recepturu, která pacientům pomůže nejen v tlumení akutních stavů, ale řeší problém komplexně. Klíčem je dosáhnout relaxace análního svěrače, snižovat jeho napětí, a tím podpořit hojení trhlin. Právě tato relaxace je důležitá, aby se předešlo chronickým stavům“, říká Ondřej Michlo, jednatel Herb-Pharma AG.

 

Neinvazivní peptidy s účinkem botoxu

Švýcarská receptura od Herb-Pharma AG je postavena na kombinaci biotechnologických peptidů a kyseliny hyaluronové spolu s hojivými a zklidňujícími výtažky z dubové kůry, jírovce maďalu, měsíčku lékařského, heřmánku pravého a aloe vera. Pod značkou Hemorrelax výrobce v Čechách produkuje čípky a krém, které jsou vhodné jak na přetrvávající problémy, tak i na prevenci. “Odstraňují krvácení a bolest v oblasti konečníku, poskytují okamžitou úlevu od pálení a svědění a urychlují hojení akutních i chronických ran”, dodává Ondřej Michlo.

 

Volně prodejné čípky a krém Hemorrelax na domácí použití jsou dostupné v lékárnách nebo online.